top of page

Godt å komme hjem! -Jærbladet & Kinesisk tv


Hjemme igjen etter 15 dager i Kina

-Landet og folket overgikk alt hva vi kunne tenke oss på forhånd.

Nydelig og kontrastfullt, anderledes og mektig, gjestfrihet, åpenhet, smil og hjertevarme er hva vi sitter igjen med av inntrykk etter 15 fantastiske dager i Kina.

Vi føler oss takknemlige og litt jetlag trøtte, nå dagen etter hjemkomst.

-og litt følelsen av å ha fått deltatt i et eventyr på så mange måter.

Vi valgte å bo litt utenfor selve Beijing by, her fikk vi oppleve den vanlige kineseren i gata. Få snakket eller forsto engelsk, få hadde sett "utlendinger" før så det ble mye måping og smil og en del selfier med disse rare ble tatt :)

Vi fikk delta i bryllup, på racerbane, på bondegård og oppleve stor og liten kunst og mange flotte kreative mennesker. Kultur serverdigheter i fleng og flott arkitektur og natur, gammelt og nytt.

Jærbladet skrev en artikkel som jeg legger ved her.

Takk til alle som følger og synes dette er spennende :)

-Jærbladet mandag 8. mai 2017

Større enn ventet

Jærbladet har tidligere skrevet om hvordan Hanne Laland, på impuls responderte på en oppfordring om å søke deltakelse til en internasjonal utstilling I Kina, der kulturutveksling var tema.

– Dette er større enn jeg helt har evne til å forstå enda, sier Hanne Laland fra et hotellrom I Bejing.

Hun har fulgt bildene sine til den internasjonale utstillingen I den kinesiske hovedstaden. Hun har deltatt på åpningen, blitt intervjuet på kinesisk tv og fått formidlet sin fascinasjon i forskjellene mellom riskulturen og hvetekulturen; at Vesten har mye å lære av den østlige kulturen.

En gallerist i Hamburg, som også er kurator for prosjektet i Kina, var overbevist om at Hanne Laland sine bilder ville passe inn i konseptet for utstillingen, og fikk både bildene og henne til Bejing.

– Jeg var eneste der uten akademisk og profesjonell kunstnerbakgrunn og den eneste som første gang hadde utstilling i utland - egentlig på et museum i det hele tatt.

Det føltes som å få bli med å leke med de store. Bare at de var større enn jeg hadde forventet, sier Laland.

10 år med utstilling

«Partnership-utstillingen» på Museum of Contemporary Art, Beijing, forkortet Moca, er et ledd i et interaktivt samarbeid mellom kunstnere fra forskjellige kulturer.

Over 30 kunstnere fra syv forskjellige land har deltatt på tidligere utstillinger.

Prosjektet har i år 10-års jubileum.

– Prosjektet drives av Mocas eier, Qin Feng, som er akademisk, kunstnerisk leder. Han er født og oppvokst i Kina, men bor og jobber som kunstner for det meste i New York, forteller Hanne Laland.

Hun kom i kontakt med utstillingen via Pashmin Art Gallery i Hamburg og Nour Nouri som driver det tyske galleriet og som er kurator for prosjektet.

– Michael Suh, som er leder for Moca, driver flere interkulturelle kunstprosjekter, deriblant dette. Målet er å linke nasjoner sammen via kunst, sier Laland.

Fengende bilder

– Åpningen var høytidelig og flott, med innslag av tradisjonell kinesisk musikk. Vip-gjester, presse, kuratorer og flere kinesiske kunstnere var til stede, samt noen av oss utstillere. Tilbakemeldingene jeg fikk på bildene mine var gode. Det ble sagt at de var fengende, nære, minimalistisk rene og enkle og utstrålte ro.

Det ble også sagt av kinesiske kunstnere at det skulle være svært vanskelig å male med asiatisk ink/tusj, slik jeg gjør, og at jeg hadde mestret dette bra. Det syntes jeg var kjekt å høre fra dem, forteller Laland.

Kommunisere balanse

Laland maler og tegner på si, hjemme på Voll, men har bakgrunn som yogainstruktør og coach, og jobber i dag i psykiatrien.

- Min inspirasjon kommer først og fremst fra et ønske om å kommunisere balanse og indre ro til mottakeren. Jeg tenker at alt starter ut i fra vårt indre, og er det i balanse er måten vi ser de ytre målene vår mye mindre kompliserte og dermed mye enklere å oppnå.

– Jeg tror at vi i Vesten har mye å lære av Østen når det kommer til fokus og verdier i menneskers liv. I Østen er fokus på indre balanse en del av kulturarven deres på en helt annen måte enn for oss i Vesten. Jeg tror at alle mennesker ønsker balanse, bare at vi ikke alltid vet hvordan vi kommer dit, forteller Hanne Laland.

Hun bruker bevisst mye «luft» i bildene sine, og bruker bare svart og hvitt.

– For meg representerer det balansen mellom yin og yang, lys og mørke, styrke og mildhet. Dette tror jeg er grunnen til at noen opplever bildene mine fengende, rolige og nære.

Ut i verden

Hanne Laland sine nære planer er å få etablert sitt eget galleri i hagen hjemme på Voll, og hun skal ha utstilling i august i Høghuset på Bryne.

Men i Kina har hun fått kontakt med kunstnere fra Sverige, Tyskland og Danmark, samt flere kinesiske kunstnere som hun vil holde kontakten med framover for inspirasjon og eventuelt samarbeid.

– Jeg ble også invitert av en tysk kurator til å ha utstilling med mine bilder i hans galleri i Berlin.

Men invitasjonene stopper ikke der:

– Michael Suh, lederen for Moca, inviterte meg også til å være «residence artist» i Kina for et år eller seks måneder. Da bor og jobber kunstnere sammen i 2. Etasje på museet, og får delta på utstillinger i Kina, bli kurset og delta på foredrag for av kjente, internasjonale kunstnere. Det er faktisk større enn jeg evner å forstå enda, sier Laland.


Featured Posts
Kom tilbake om en liten stund
Når innlegg er publisert, vil du se dem her.
Recent Posts
Search By Tags
Ingen tagger enda.
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page